top of page

HISTORIAA – 50 VUOTTA PIKA-LASIA

Ensimmäinen toimitalo Pika-Lasi
Ensimmäinen toimitalo Kaukonpolulla

Pika-Lasi aloitti Kaukonpolulla 1969 entisessä autokorjaamossa

 

Pika-Lasin perustaja on Erkki Koskelainen, jonka sukujuuret ovat Karjalassa Viipurin lähellä Vahtialassa. Kansakoulun, kansanopiston ja kansankorkeakoulun käytyään Koskelainen meni Lahden lasitehtaalle töihin ja työskenteli myös Lahden Lasimies -liikkeessä. Sitten seurasi avioliitto Kaijan kanssa vuonna 1962 ja vuosikymmenen lopussa muutto Helsinkiin, jossa hän työskenteli parissakin lasiliikkeessä. Vahva ammattitaito syntyi käytännön työnteolla. 

 

– Tutut olivat ryhtyneet yrittäjiksi ja ajattelin, että kyllä sitä yhdelle miehelle töitä riittää , Koskelainen muistelee yritystoiminnan aloittamista.

 

Loppiaisena 1969 Koskelaiset muuttivat Keravalle ja helmikuussa oli lasitusliike perustettu Kaukonpolulle. Tuore yrittäjä jakoi mainoslappuja.

 

– Saimme kaupungilta hommia ja kävimme tuon tuostakin korjaamassa rikottuja ikkunoita.

 

Suuri alkuvuosien kohde oli 'Arabikylä' Kurkelassa ja asiakas puusepäntehdas.

 

Erkki Koskelainen
Erkki Koskelainen (1972)
Ensimmäinen Pika-lasin auto
Ensimmäinen auto, keskellä tytär Mona (1972)

Tilaukset juosten kotoa

 

Ensimmäisissä, vaatimattomissa tiloissa ei ollut lämmitystä eikä puhelinta. Kotona Kalevankadulla 100 m päässä oli puhelin ja niinpä Kaija-vaimon nähtiin usein juoksevan Erkin luokse tilauksen kanssa. Tiloista jouduttiin luopumaan niiden huonon kunnon vuoksi parin vuoden jälkeen.

 

Uudet tilat löytyivät Aurinkomäellä sijainneen Nurmisen rautakaupan entisestä varastosta vuonna 1974.  Uudet työtilat olivat edelleen kylmät, mutta rakennuksessa oli pieni toimistohuone, jossa saattoi käydä lämmittelemässä. Tilat olivat paremmin varustellut, sillä siellä oli leikkuupöytä ja itsetehty hiomakone. 

 

Liikkeessä oli 2-3 vierasta työntekijää. Tuulilaseja asennettiin autoihin, joissa siihen aikaan oli kumitiivisteet, kun ne nykyisin ovat liimalasia.

 

Pika-lasi Aurinkomäellä
Aurinkomäellä rautakaupan vanhassa varastossa. (1977)

Sama lasi rikki kahdesti samana yönä

 

Vuonna 1977 valmistui oma halli Santaniitynkadulle, joka oli vihdoin lämmin ja jossa oli juokseva vesi, joka mahdollisti ison, vettä käyttävän hiontakoneen toiminnan. Töitä tuli koko ajan lisää ja Erkin lisäksi yrityksessä oli neljä työntekijää.

 

– Siihen aikaan ikkunoita rikottiin paljon. Erään viikon aikana Kellokoskella varkaat kävivät joka yö rikkomassa lasit samasta rakennuksesta. Korsossa oli liike, jossa käytiin kaksi kertaa samana yönä. 

 

– Erään kerran olin tulossa Järvenpäästä yöllä korjaamasta lasia, kun vaimo huusi jo parvekkeelta, että mene takaisin korjaamaan sama lasi – olivat ehtineet käydä rikkomassa sen uudestaan.

 

Erkin vävypoika Pekka Vesterinen aloitti lasiliikkeessä syksyllä 1983, hänen vaimonsa eli Erkin ja Kaijan tytär Mona vuonna 1986. Kaija-äiti oli liikkeessä töissä perustamisesta Monan saapumiseen saakka.

 

Pekka oli tehnyt töitä pikkupojasta asti urheiluliikkeessä Järvenpäässä, jossa hän oli toimittanut pikkuasioita, kuten postipaketteja. Avioliiton kautta hän tuli lasiliikkeeseen, jossa ensin auttoi appiukkoa tarpeen tullen, kunnes ryhtyi täysipäiväisesti töihin.

 

Pekka alkoi laajentaa toimintaa Helsingin suuntaan, jonne hän loi suhteita ja josta alkoi tulla tilauksia hotellityömailta ja muilta rakennuksilta. 

 

Vuonna 1991 Pika-Lasi sai Vuoden Yrittäjä -palkinnon. Erkin poika Samu Koskelainen tuli yritykseen 1995.

Santaniitynkadun hallin työmaa
Santaniitynkadun hallin työmaa. (1977)

Nykyinen halli valmistui 2004

 

Yritys kasvoi ja 2000-luvun alussa oli rakennettava uusi halli, joka valmistui 2004. Tällöin saatiin käyttöön uusi varastojärjestelmä ja kattonosturi. Hiomakone ja pesukone tulivat vanhasta hallista, joka vuokrattiin heti – ensin autohuollolle, sitten autokaupalle ja lopulta katsastuskonttorille.

 

Uuteen halliin hankittiin nykyaikaisia laitteita, kuten laminointileikkuupöytä ja CNC-kone, jolla voi leikata laseja muotoon ja tehdä aukkoja sekä hioa laseja. Laitteita on jo uusittu, sillä konekanta halutaan pitää uudenaikaisena.

 

Pika-Lasin laitetilanne on niin hyvä, että jalostusaste on keskimääräistä korkeampi.  Näin saavutetaan asiakastyytyväisyyden kulmakivet aikataulu, laatu ja hinta. Uusin hankinta oli syksyllä 2018 messuilta ostettu pystyporakone.

 

Nykyisin jo yli 80-vuotias Erkki Koskelainen tekee edelleen työtä liikkeessä toimittamalla lasitöitä Lahteen karkaisulaitokselle muutaman kerran viikossa. Harrastuksena lasimiehellä on mökkeily ja marjastus.

Pika-Lasi Keravan messuilla
Pekka, Mona ja Erkki Keravan Messuilla. (1987)
Pekka Vesterisen intohimona historialliset autot
Pekan intohimona ovat historialliset autot. (1989)
bottom of page